Den här kakan blir allra godast om man gör den någon dag i
förväg, då blir den saftigare och kryddorna kommer fram.
100 gr smör (eller
margarin)
2,5 dl
farinsocker
2 ägg
1,5 dl
turkisk yoghurt (alt. gräddfil eller filmjölk)
2 – 3
morötter (beroende på hur stora de är)
3 dl
vetemjöl
1 msk kanel
1 tsk mald
kryddnejlika
1 tsk mald ingefära
1 tsk
bikarbonat
Smörj och bröa en 1,5 liters form. Rör rumsvarmt smör och
farinsocker poröst. Tillsätt ett ägg i sänder under omrörning. Rör ner
yoghurten och de skalade och rivna morötterna. Tillsätt slutligen mjölet
blandat med kryddor och bikarbonat.
Grädda kakan i 175o C i nedre delen av ugnen i 50
– 60 min.
Farinsockret kan bytas
ut mot 2 dl strösocker och bikarbonaten mot 2 tsk bakpulver, men kakan får då
en ljusare färg och en annan smak.
Glasyr:
50 gr
rumsvarmt smör
100 gr
philadelphiaost
2 dl
florsocker
1 msk
pressad citron
Blanda alla
ingredienser till glasyren och rör till en jämn smet. Bred ut den över den
kallnande kakan.
Dekorera med
rivet skal av ca ½ citron. För en syrligare glasyr kan man dubbla mängden
pressad citron.
Förvara den färdiga
kakan svalt.